Antika kökssoffor

Handla Antika kökssoffor på nätet. ✔ Snabba leveranser och stort sortiment. ✔ Passa på att köpa Antika kökssoffor billigt online.

 

Antik kökssoffa

Kökssoffan är en möbel med gamla anor. Från början var dessa soffor nödvändiga eftersom de inte bara gav sittplats vid bordet utan också sängplats till natten. Förr var många så trångbodda och stora familjer trängdes i mycket små hus. Det fanns helt enkelt inte utrymme för ett eget rum till barnen, som därför ofta fick sova tillsammans i kökssoffan. Eller så var det pigan som hade sin sovplats i soffan i köket, så att hon enkelt skulle kunna hålla eld i spisen under kalla vinternätter.

Dessa gamla kökssoffor var alltså utdragbara, så att man till kvällen kunde dra fram en låda som fungerade som säng, till en eller flera personer. Sofforna byggde alla på samma princip, men kunde trots det se ut på olika sätt. I de enklare hemmen var bestod ryggstödet oftast av spjälor, medan de mer välbeställda kunde ha sirligt utskurna ryggstöd. Dessa soffor har oftast mer än hundra år på nacken och räknas idag som antika. Många av dem finns bevarade och fungerar lika bra idag som då. De har också åter blivit mycket efterfrågade och den som lyckas kamma hem en antik kökssoffa på auktion eller loppis kan skatta sig lycklig över sitt fynd.

Tidigare var det vanligt att man skaffade en antik kökssoffa med sirligt ryggstöd för att använda den delen som sänggavel. En vacker, romantisk sänggavel som passar perfekt till de flesta dubbelsängar idag. Men. Numera har också allt fler fått upp ögonen för de antika kökssofforna som just soffor. En gammal kökssoffa passar in i många moderna hem, och den kan också användas i andra rum än just köket. En stadig och gedigen möbel, som både ger gott om sittplatser och bra förvaring har många användning av. Därför ser vi idag antika kökssoffor både i kök, vardagsrum, sällskapsrum och i uterum.

Att få tag på en antik kökssoffa är förstås inte lika lätt som att köpa en nytillverkad. Antika möbler finns inte hos de vanliga möbelbutikerna, utan du får börja med att leta hos någon antikhandlare.

Dessa finns inte överallt och många har förstås svårt att gå ut i handeln för att köpa antika möbler över huvud taget. Och när det gäller antika möbler kan inte ens antikhandlarna garantera ett utbud, eftersom det handlar om begagnade möbler som andra måste sälja för att de ska komma ut i handeln. Ett bra ställe att leta efter antika kökssoffor och andra gamla möbler är på auktioner. Särskilt på så kallade bondauktioner och auktioner ute i landsbygden brukar man kunna hitta denna typ av föremål. Men, störst chans har du nog att hitta sofforna här på internet. här finns både auktions- och säljsajter där gamla möbler byter ägare dagligen. Titta på dessa sidor, men också på auktionsfirmornas hemsidor, där kommande utrop brukar presenteras inför auktionen. När du köper nya möbler brukar man rekommendera att jämföra priser, men när det handlar om antika möbler som ofta är unika är det inte lika lätt att jämföra. Här får man själv avgöra vilket pris som känns rimligt.